Anti Stres terapija

Anti Stres terapija

Stres je svakodnevna pojava modernog doba i rijetko mu tko može uteci. Nismo niti svjesni kako dugorocan stres moze promijeniti nas metabolizam, što moze dovesti do drugih poremecaja, Veliki broj ljudi ignorise simptome stresa te trpe psihofizicke tegobe. Stres je obrazac emocionalnih i fizickih reakcija na odredjene dogadjaje koje nazivamo stresorima. Stresori, mogu biti unutrasnji i vanjski. Unutrasnji stresori su oni koji proizilaze iz naseg uma kao sto su briga o nasim bliznjim, perfekcionizam, nefleksibilnost, nemogusnost akceptiranja, itd dok su vanjski  stresori oni koji dolaze iz naseg okruzenja, koji se dogadjaju svakodnevno.Primjerice to mogu biti, neljubaznost kolega  na random mjestu, guzve u prevoznim sredstvima,cekanje na salterima itd.

Reakcija na stresno iskustvo je prvi opisao Hans Selye- GAS- General adaptation syndrome/generalni ili opci adaptacijski sindrom.Prema GAS-u se reakcije na stresor pojavljuju u tri stadija. U prvom stadiju se pojavljuje alarmna reakcija koja je odgovor na stressor a koja povezana sa simpatickim sistemom koji izlucuje hormone potrebne za savladjivanje stresa.Ukoliko stressor nastavlja biti prisutan ulazimo u drugi stadij, stadij otpora.u kojem uspijevamo da se nosimo sa stresom ali  pri tome trosimo nasu energiju. Treci stadij je stadij iscrpljenosti do koje dolazi zbog nastavljanja postojanja stresora te tijelo iscrpi sve zalihe energije.U ovoj fazi se pojavljuju razliciti fizicki simptomi kao sto su povecanje adrenalne zlijezde, poremecaj stitnjace,hipertenzije, glavobolje, bolova u vratu, poremecaj rada crijeva, ucestalih infekcija , bezvolje i depresije kao i raznih drugih poremecaja.

Postoje razne metode i tehnike relaksacije i oslobadjanja od stresa  kao sto su meditacija,terapija skladnog disanja, sport, kreativna vizualizacija, hatha joga,terapija zvukom i muzikom, itd.U drevnoj Indiji mudraci su koristili mantre - posebne zvucne vibracije – sa tim su postizali zadivljujuce rezultate.

Od davnina je znano da meditacija reducira stres.Dokazano je da meditativne tehnike utjecu na strukturu mozga kako i na rad epifize. Pravilan rad epifize omogucava redukciju stresa.

Pinealna zlijezda ili epifiza je zaduzena da pretvara aminokiselinu triptofan u hormone serotonin a ovaj se pretvara u melatonin, u vrijeme odsustva svijetla/dok spavamo.On stiti celije od slobodnih radikala te tako jaca imuni sustav,pomaze u lijecenju Alzehaimerove bolesti, depresije, utice na spavanje , ima ulogu u reprodukciji, vazodilatacijska uloga itd.

Takodje balansira rad zlijezde amigdala, dvojne zlijezde koja upravlja našim emocijama i stresom. Oni koji su više pod stresom i koji su više zabrinuti ili tjeskobni, imaju preaktivnu amigdalu a meditacija moze da reducira hiperaktivan rad amigdale.

Anti stress terapijaTerapija muzikom i odredjenim frekvencijama je isto tako znana u redukciji stresa. Nikola Tesla je medju prvima uocio da se frekvencijama moze utjecati na poboljsanje stanja covjekovog uma.Za ovo se zainteresovao i Robert Monroe osnivac Monroe instituta u Virdziniji, USA. Normalno je pojava da  nasa lijeva i desna hemisfer mozga vibriraju razlicitim vibracijama. On je uocio da se one lako mogu sinhronizovati  a ucinak toga je da  se postize bolja koncentracija, kreativnost, veca radna sposobnost,bolja intuicija,osjecaj zadovoljstva, itd.R. Monroe je utemeljivac  terapije Brein Wave Music/ muzika mozdanih talasa koja se pocela primijenjivati u terapeutske svrhe. Postoji citava paleta raznih snimljenih terapeutskih frekvencija. Problem je sto klijent ne zna tacno koja mu je potrebna za slusanje te nasumice izabire pojedine.

U nasem centru vam nudimo novu Antistres terapiju.Ona vas uvodi u vas svijet, pomaze da se izolujete i budete sami sa sobom da na najjednostavniji nacin pronadjete svoj mir u sebi i osjetite samog sebea da pri tome ne morate meditirati i razmisljeti da li cete se uspijeti sami dovesti u stanje relaksacije.Takodje ne morate sami da razmisljate koju muziku mozdanih talasa iz sirokog asortimana ponude treba da slusate da bi vam pomogla jer jednostavnom Evalouacijom na nasem sistemu se odredzuju mozdani talasi/muzika/meditacija koja je individualna tj sa kojom vi rezonujete u datom momentu u kombinaciji vase sopstvene individualne resonance. Sto znaci da mi pronalazimo bas onu koja je klijentu potrebna.Na taj nacin se postize maksimalno opustanje svake vase cestice a to naravno utice i na poboljsanje metabolism te postepeno uvodi vas organizam u balans.